SAKLIG SØNDAG 3: ROCKERAP BONUS, RUN-DMC OG JUDGEMENT NIGHT

På fredag hadde iTromsø på trykk en sak hvor jeg listet opp det jeg mente var de 10 beste rock/rap-samarbeidene, hvor rappere enten samplet rockere eller samarbeidet med dem. Eller rett og slett bare rocka opp rapen sin. Den kan du lese her.

Da jeg spurte på Facebooken min hva folk synes var det kuleste i sjangeren, pekte pilene mye i samme retning. Og det er grunnen til at saken kom på trykk. Nemlig dette.

I september var det 25 år siden det banebrytende «Judgement Night»-soundtracket kom ut, hvor metal og alternative rockeband ble paret med rappere, og resultatet var langt, langt bedre enn man skulle tro. Min personlige favoritt herfra er ikke uventet Faith No More og Boo-Yaa T.R.I.B.E sin episke «Another Body Murdered», men mer overraskende var samarbeidet mellom Teenage Fanclub (eh, hæ?) og De La Soul, koselige «Fallin´», basert på den der Tom Petty-låta. House of Pain og Helmet var et annet sikkerstikk, og selvsagt er Cypress Hill, eneste band med to låter, hjørnesteinen på plata. Sonic Youth-samarbeidet «I Love You Mary Jane», er ikke uventa en nedrøyka og trippy sak, og sammen med Pearl Jam serverer de «The Real Thing», den eneste Pearl Jam-låta undertegnede har klart å høre på uten å få krampe, sikkert fordi Eddie Vedder faktisk prioriterte å surfe i stedet for å joine stonerne i studio. Takk for den, Eddie. Og da har jeg ikke nevnt frikersammenkomsten til Del og Dinosaur Jr.

På denne Spotify-lista kan du høre de fleste på lista mi, samt noen av de som kom under. Og her er et par eksempler for de som kjenner det rykker ekstra i rockefoten på søndagskvelden.

 

Husk at du hører Superstars med Joddski og Don Martin i reprise på NRK P13 KLOKKA 22200 i dag, eller når som helst via denne linken. I ukas sending snakka vi så klart om denne lista mi, spilte ny musikk fra Georgia-Ann Muldrow, Husalah og Teyana Taylor, samt snakka Mo´Wax, Luke Cage og Hip Hop Evolution. Neste fredag har vi valgsending i forbindelse med mid-term elections i USA. Kanskje vi spiller «Fuck Donald Trump» da.

TOPP 10-15 KOMMER HER

  1. SCHOOLLY D «Signifying Rapper» (1988)

At Schoolly D, som talte rocken midt i mot og hadde det som kampsak på låter som  «No More Rock´N´Roll» skulle havne på denne lista er ironisk, men ikke mindre rett. Som alle tidlige rappere, var Schoolly vokst opp med 70-tallets rock, funk, og soul -som i æraen til Sly Stone og Jimi Hendrix nesten var det samme. «Smoke Some Kill»-albumet er stort sett freestylet frem i tung rus fra lett narkotika. På denne har Schoolly fått bandet sitt til å jamme på Led Zeppelins «Kashmir» (som også ble maltraktert av Puff Daddy -ironisk nok den ene Jimmy Page selv godkjente og spilte på), mens han selv fjaser seg rundt Rudy Ray Moore-klassikeren «Dolomite», igjen basert på afrikansk folklore om  «The Signified Monkey». Låta ble kjent for bermen via Abel Ferrarra-filmen «Bad Lieutenant», og resulterte i flere søksmål fra Jimmy Page og flere.

 

11. M.O.P., JAY Z & TEFLON «4 Alarm Blaze» (1998)

Kan du tenke deg noen som kunne kledd et hardtslående rifforama av støyende elgitarer mer enn disse to sertifiserte brølapene fra Brownsville, Brooklyn? M.O.P. sin mildt sagt hardtslående og aggressive stil er moshevennlig som lite annen rap, og egentlig burde de vært selvskrevne på «Judgement Night», selv om de var i sin spede begynnelse da den ble satt sammen. Denne låta sampler klisjefylt og på kanten nok Survivors «Eye of the Tiger», men igjen. Fins det noe som kan gi deg mer lyst til å bokse enn det ikoniske Rocky-riffet paret med hiphopens mest kjente utestemmer? Det at Jay Z er med blir nesten bare en liten bonus. PS: M.O.P. innså deres rockekompabilitet litt seinere i karrieren, men for all del : ikke plukk opp albumet «Mash Out Posse».

https://www.youtube.com/watch?v=SDLq0drAANk

 

12. NON-PHIXION «The C.I.A.´s Still Trying To Kill Me». (2002)

Non Phixions hovedrapper Ill Bill og hans motbydelige bror Necro, kjent som en av de største legendene i Horrorcore-sjangeren er ekstremt store fans av 80-tallets hardcore og thrash-scener. Dette har vi til felles, og derfor må de nesten nevnes. Necro har selv gitt ut masse samarbeid med folk fra Voivod, Cro-Mags, Nuclear Assault, Anthrax og Megadeth, og om du klarer den anmasende white trash-stilen hans, sjekk for all del ut «Death Rap» og «Pre-Fix For Death». Vi andre kan nøye oss med denne, der Ill Bill kompes av medlemmer fra Fear Factory og Deftones ( uff, da), og namedropper flere 80-talls thrashband enn en nyinnflytta bygdegutt som drikker øl på Kniven i Oslo.

13. NECRO «Pre-Fix For Death» (2004) 

Det var denne Necro da. Det fantes ikke en norsk rapfantast som ikke var fan av horror og pornoentusiasten fra New York rundt årtusenskiftet. Han hadde til og med egen spalte i norske Kingsize. Selv datt jeg av rundt denne plata her, og etter å ha forsøkt å intervjue han til boka mi og fått “HVA FAEN ER I DET FOR MEG?” til svar, har jeg avskrevet han fullstendig. Han er faktisk den drittsekken han sier i tekstene.

 

14. SIR MIX-A-LOT «Iron Man» (1988)

Jeg synes synd på Sir Mix-A-Lot, stakkars. Tenk å kun bli husket som han derre fyren som sto å rappet mellom to enorme rumpeballer. Stakkars Mixie var mere enn som så, det var tross alt Rick Rubin som sto bak «Baby´s Got Back»-albumet «Mack Daddy». «Posse´s On Broadway» er den jeg liker han aller best for, og den er også på samme album som denne, hvor han (spoiler alert) sampler Black Sabbaths monolitt av en låt ved samme navn.

https://youtu.be/1CGO5imNLPc

15. THE BLACK KEYS «Blackroc» (album, 2009)

Merksnodig sak som ikke helt klarer å innfri potensialet, men interessant nok til å ta med. Dette er et jamsession-aktig prosjekt hvor retro-gourmetene i The Black Keys jammer fram funky rockerap sammen med datidens (midten av 00-tallet) største rappere, fra Jim Jones, M.O.P., Q-Tip til Wu-Tang, samt Nicole Wray. Et samarbeid med Roc-A-Fella-gründer Dame Dash, som visstnok var stor fan av bandet.

 

BONUS

ANTHRAX «I´m The Man» (1987)

Denne passer ikke inn på lista, siden dette er et rockeband som rapper, ikke omvendt. Men hei og hopp og fallera så gøy den er!!!! Og jeg fikk se den live på Parkteatret for et par år siden. DET var moment, det.  

EKSTRA BONUS. Visste du at RUN-D.M.C. lagde film? Perfekt til fyllesyk søndag, den her.

https://www.youtube.com/watch?v=B4u5PYJS2_Y


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *